2021-10-19 10:12:05• hírek • Szatmár.ro

A norvég oktatási modellel ismerkedtek Oslóban a Szatmár megyei pedagógusok

Október 5. és 12. között a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE) vezetője és négy munkatársa Norvégiában tett látogatást, ahol egy Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel közös európai uniós pályázat keretében a demokratikus oktatás fontosságáról és mikéntjeiről értekeztek.

Az egyhetes tréning szervezője az oslói Európai Wergeland Központ volt, mely az Európai Unión belül köztudottan a demokratikus nevelés és az emberi jogokért való küzdelem élharcosa.

Az októberi munkalátogatás kapcsán Sînziana Cristea, a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ igazgatója hétfőn délután tartott sajtótájékoztatót, ismertetve a WeTransfer nevet viselő pályázat főbb célkitűzéseit és a norvégiai látogatás eredményeit.



A CJRAE vezetője elmondta, Szatmárnémetiből 5-en vettek részt ezen a pályázati kiránduláson, mely zömében a demokratikus oktatással kapcsolatos ismeretek elsajátításáról szólt, viszont ellátogattak az oslói tanárképző egyetemere, majd Oszló külvárosában az egyik legjobb középiskolába is, ahol a jelenségalapú oktatást figyelhették meg.



Az uniós pályázat megvalósítása egyébként az idei év áprilisától jövő év márciusáig zajlik, ennek során pedig a résztvevők feldolgozzák azt az információs csomagot, mely arra igyekszik rámutatni, mit is jelent, illetve, hogyan alkalmazható a demokratikus oktatás a különböző célcsoportok számára. Legyen szó diákokról, szülőkről és pedagógusokról egyaránt, mindezt úgy, hogy az elmélet ne egy elvont koncepcióként létezzen, hanem a gyakorlatba is átültethető legyen. A demokratikus oktatás célja, egy olyan közösségbe ágyazott iskola létrehozása, ahol megjeleníthetővé válnak a diákok és a szülők igényei is, hiszen a projekt vezetői azt vallják, csak úgy lehet demokratikus egy társadalom, ha már az iskola is az. Hiszen ha az iskola autokrata, a társadalom is az lesz.

A beszámolót követően Anișoara Boitor főtanfelügyelő elismerő szavakkal illette a csapat munkáját, és sok sikert kívánt nekik a pályázat sikeres lebonyolításához, majd ezt követően a CJRAE azon munkatársai tartottak rövid élménybeszámolót, akik részt vettek az utazáson.

Kivétel nélkül mindannyian rámutattak a pályázat hasznos és idehaza is alkalmazható elemeire, mert bár elismerték, Romániában egyelőre nem alkalmazható teljes mértékben a norvég iskolai modell, viszont a demokratikus nevelésnek vannak olyan elemei, amelyek kiválóan átültethetően akár az itteni tanügyi rendszerbe is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: